WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-8
Składniki:
- Około 1-1,2 kg boczku surowego,
- 4 łyżki oleju czosnkowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 4 duże ząbki czosnku,
- łyżeczka pieprzu pomarańczowego,
- łyżeczka cząbru,
- łyżeczka bazylii,
- łyżeczka tymianku,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki chili.
Przygotowanie:
- Przygotowuję marynatę z oleju, sosu sojowego, 1 ząbku posiekanego czosnku i przypraw.
- Mięso myję, dokładnie smaruję marynatą. Układam w naczyniu żaroodpornym, a na nim pozostałe ząbki czosnku (w całości). Przykrywam i zostawiam na minimum 12 godzin w lodówce.
- Mięso przekładam do folii aluminiowej (wraz z czosnkiem i marynatą), szczelnie zakrywam. Piekę w temp. 190-200 stopni około godziny. Następnie odkrywam folię i piekę kolejne 10-15 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam mięso na 10 minut (bez uchylania drzwiczek).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)