wtorek, 7 kwietnia 2015

BOCZEK PIECZONY Z SOSEM SOJOWYM I CZOSNKIEM



















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-8

Składniki:
  • Około 1-1,2 kg boczku surowego,
  • 4 łyżki oleju czosnkowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • łyżeczka pieprzu pomarańczowego,
  • łyżeczka cząbru,
  • łyżeczka bazylii,
  • łyżeczka tymianku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki chili.




















Przygotowanie:
  • Przygotowuję marynatę z oleju, sosu sojowego, 1 ząbku posiekanego czosnku i przypraw.
  • Mięso myję, dokładnie smaruję marynatą. Układam w naczyniu żaroodpornym, a na nim pozostałe ząbki czosnku (w całości). Przykrywam i zostawiam na minimum 12 godzin w lodówce.
  • Mięso przekładam do folii aluminiowej (wraz z czosnkiem i marynatą), szczelnie zakrywam. Piekę w temp. 190-200 stopni około godziny. Następnie odkrywam folię i piekę kolejne 10-15 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam mięso na 10 minut (bez uchylania drzwiczek).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)