WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-15
WYMIARY BLACHY: 23*28 CM.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- kostka margaryny,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 4 jajka,
- 5 łyżek wody;
- masa serowa: 60 dag sera białego, 4 jaja, szklanka cukru, 1/2 kostki masła.
Przygotowanie:
- Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotuję 5 minut (na małym ogniu).
- Po ostudzeniu dodaję 4 żółtka i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Odlewam pół szklanki, a do reszty dodaję mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlewam do formy.
- Ser mielę w maszynce (minimum dwukrotnie), łączę z pozostałymi składnikami. Ucieram na gładką masę, wykładam na ciasto.
- Całość piekę około 60 minut w 200 stopniach.
- Po upieczeniu odstawiam ciasto do ostudzenia, następnie polewam pozostałą masą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)