WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6 (wyszło 14 kotlecików)
Składniki na kotleciki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo + jedno surowe,
- 40 dag pieczarek,
- mała marchewka,
- mała cebula,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- ostra papryka,
- 6 łyżek bułki tartej + do panierowania.
Składniki na sos:
- 4 większe ogórki kiszone,
- mała cebula,
- 2 łyżki masła,
- około 2/4-3/4 szklanki bulionu (najlepiej warzywny, może być z kostki),
- 2 łyżki mascarpone,
- odrobina mleka,
- łyżka mąki,
- pieprz.
Dodatkowo:
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Pieczarki, marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, podsmażam na maśle wraz z posiekaną cebulą z dodatkiem soli i papryki ostrej (do momentu wyparowania wody). Jajka również ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z warzywami, natką, bułką tartą oraz jajkiem. Formuję nieduże pulpeciki, obtaczam w bułce. Smażę około 1,5 minuty z każdej strony (do zarumienienia), osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Przygotowuję sos: ogórki i cebulę drobno siekam, podsmażam na maśle około 5-7 minut z dodatkiem pieprzu. Wlewam bulion, gotuję kolejne 7 minut. Połowę ogórków, odrobinę sosu miksuję blenderem wraz z mascarpone mąką i mlekiem. Dodaję do sosu. Chwilę gotuję, ciągle mieszając, do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
- Kotlety polewam przygotowanym sosem, obficie posypuję posiekaną natką pietruszki.
Bardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam, są bardzo smaczne. :)
Usuń