czwartek, 16 kwietnia 2015

KOTLETY JAJECZNE Z SOSEM OGÓRKOWYM

















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6 (wyszło 14 kotlecików)

Składniki na kotleciki:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo + jedno surowe,
  • 40 dag pieczarek,
  • mała marchewka,
  • mała cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • ostra papryka,
  • 6 łyżek bułki tartej + do panierowania.
Składniki na sos:
  • 4 większe ogórki kiszone,
  • mała cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • około 2/4-3/4 szklanki bulionu (najlepiej warzywny, może być z kostki),
  • 2 łyżki mascarpone,
  • odrobina mleka,
  • łyżka mąki,
  • pieprz.
Dodatkowo:
  • natka pietruszki.
Przygotowanie:
  • Pieczarki, marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, podsmażam na maśle wraz z posiekaną cebulą z dodatkiem soli i papryki ostrej (do momentu wyparowania wody). Jajka również ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z warzywami, natką, bułką tartą oraz jajkiem. Formuję nieduże pulpeciki, obtaczam w bułce. Smażę około 1,5 minuty z każdej strony (do zarumienienia), osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Przygotowuję sos: ogórki i cebulę drobno siekam, podsmażam na maśle około 5-7 minut z dodatkiem pieprzu. Wlewam bulion, gotuję kolejne 7 minut. Połowę ogórków, odrobinę sosu miksuję blenderem wraz z mascarpone mąką i mlekiem. Dodaję do sosu. Chwilę gotuję, ciągle mieszając, do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Kotlety polewam przygotowanym sosem, obficie posypuję posiekaną natką pietruszki.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)