WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 7-9
Składniki:
- 1,5 kg żeberek (pociętych na kawałki),
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki oleju,
- 2 większe ząbki czosnku,
- garść posiekanej kolendry + kilka gałązek do pieczenia,
- 2 papryczki chili + 2 do marynaty (użyłam marynowanych ze słoiczka),
- około 1,5 łyżeczki soli,
- szczypta tymianku,
- 2 łyżeczki pietruszki suszonej,
- szczypta pieprzu pomarańczowego (można zastąpić normalnym).
Przygotowanie:
- Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym.
- Przygotowuję marynatę: olej łączę z sosem sojowym, posiekaną kolendrą, 2 papryczkami chili i czosnkiem. Dodaję przyprawy mieszam.
- Żeberka dokładnie nacieram marynatą, wkładam do naczynia żaroodpornego. Obkładam dwoma pozostałymi papryczkami i kilkoma gałązkami kolendry. Zostawiam na minimum 12 godzin w lodówce.
- Mięso piekę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem około 1,5 godziny (trzeba kontrolować jego wygląd) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu, wyłączam piekarnik i zostawiam w nim mięso na 10 minut.
Pyszne :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, polecam. :) Takie pikantne, jak lubię. :)
Usuń