piątek, 8 maja 2015

MAKARON Z CUKINIĄ, PIECZARKAMI I POMIDORAMI MALINOWYMI


















WYKONANIE: ŁATWE 
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • 300 g makaronu,
  • 1 większa cukinia,
  • 3 średnie pomidory malinowe,
  • mniejszy por,
  • 3 większe pieczarki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g sera podpuszczkowego (opcjonalnie),
  • oregano,
  • bazylia,
  • sól,
  • szczypta cukru,
  • ostra papryka,
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do makaronu,
  • garść świeżego oregano.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente, odcedzam, mieszam z łyżką oliwy.
  • Na pozostałych 2 łyżkach podsmażam posiekaną w kostkę cukinię, pora pokrojonego w paski i pieczarki w plasterkach (około 8-10 minut).
  • Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno siekam.
  • Czosnek siekam, dodaję na patelnię wraz z pomidorami i przyprawami. Gotuję, aż odparuję nadmiar płynu.
  • Dodaję pokrojony w kostkę ser, mieszam sos do momentu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Powstały sos mieszam dokładnie z makaronem, wykładam na talerze, posypuję świeżym oregano.

2 komentarze:

  1. Lubię dania z makaronu, Twoje zawsze mnie inspirują bo z kilku prostyc składników potrafisz wyczarować takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pewnie dlatego, że kocham makarony i naprawdę często je jem. :)
      Bardzo miło mi to czytać Aniu. :)

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)