WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4
Składniki:
- 300 g makaronu,
- 1 większa cukinia,
- 3 średnie pomidory malinowe,
- mniejszy por,
- 3 większe pieczarki,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g sera podpuszczkowego (opcjonalnie),
- oregano,
- bazylia,
- sól,
- szczypta cukru,
- ostra papryka,
- 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do makaronu,
- garść świeżego oregano.
Przygotowanie:
- Makaron gotuję al dente, odcedzam, mieszam z łyżką oliwy.
- Na pozostałych 2 łyżkach podsmażam posiekaną w kostkę cukinię, pora pokrojonego w paski i pieczarki w plasterkach (około 8-10 minut).
- Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno siekam.
- Czosnek siekam, dodaję na patelnię wraz z pomidorami i przyprawami. Gotuję, aż odparuję nadmiar płynu.
- Dodaję pokrojony w kostkę ser, mieszam sos do momentu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
- Powstały sos mieszam dokładnie z makaronem, wykładam na talerze, posypuję świeżym oregano.
Lubię dania z makaronu, Twoje zawsze mnie inspirują bo z kilku prostyc składników potrafisz wyczarować takie pyszności!
OdpowiedzUsuńTo pewnie dlatego, że kocham makarony i naprawdę często je jem. :)
UsuńBardzo miło mi to czytać Aniu. :)