WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-7
Składniki:
- średniej wielkości kalafior,
- młoda włoszczyzna,
- 7 średnich ziemniaków,
- mała cebula dymka,
- udko kurczaka,
- około 1,2 l wody,
- 1/2 małego jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki mascarpone (opcjonalnie),
- 1/2 szklanki mleka,
- 3 łyżeczki mąki,
- łyżka masła,
- sól,
- pieprz,
- lubczyk,
- pęczek koperku.
Przygotowanie:
- Mięso zalewam wodą, od momentu zagotowania gotuję około 30 minut.
- Kalafiora myję, dzielę na różyczki.
- Warzywa obieram. Marchewkę oraz ziemniaki kroję w kostkę.
- Cebulę i koperek drobno siekam.
- Do mięsa dodaję kalafiora, ziemniaki i włoszczyznę wraz z przyprawami (pieprz, sól, lubczyk). Gotuję kolejne 20 minut.
- Cebulę szklę na maśle.
- Mięso wyjmuję, obieram i wkładam z powrotem do zupy.
- Jogurt łączę z mascarpone, mlekiem, mąką, odrobiną zupy oraz częścią kalafiora. Miksuję, wlewam do garnka.
- Dodaję koperek i cebulę. Chwilę gotuję na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż zupa zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)