poniedziałek, 1 czerwca 2015

KREMOWA ZUPA KALAFIOROWA



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-7

Składniki:
  • średniej wielkości kalafior,
  • młoda włoszczyzna,
  • 7 średnich ziemniaków,
  • mała cebula dymka,
  • udko kurczaka,
  • około 1,2 l wody,
  • 1/2 małego jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki mascarpone (opcjonalnie),
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3 łyżeczki mąki,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • lubczyk,
  • pęczek koperku.
Przygotowanie:
  • Mięso zalewam wodą, od momentu zagotowania gotuję około 30 minut.
  • Kalafiora myję, dzielę na różyczki. 
  • Warzywa obieram. Marchewkę oraz ziemniaki kroję w kostkę.
  • Cebulę i koperek drobno siekam.
  • Do mięsa dodaję kalafiora, ziemniaki i włoszczyznę wraz z przyprawami (pieprz, sól, lubczyk). Gotuję kolejne 20 minut.
  • Cebulę szklę na maśle.
  • Mięso wyjmuję, obieram i wkładam z powrotem do zupy.
  • Jogurt łączę z mascarpone, mlekiem, mąką, odrobiną zupy oraz częścią kalafiora. Miksuję, wlewam do garnka.
  • Dodaję koperek i cebulę. Chwilę gotuję na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż zupa zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)