środa, 10 czerwca 2015

OSTRY SOS POMIDOROWY




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 4 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-7

Składniki:
  • duży pomidor malinowy,
  • większa cebula,
  • 8 kawałków papryczki jalapeno ze słoika (lub mniej/więcej - zależy, jak ostre chcemy),
  • łyżka masła,
  • zioła prowansalskie,
  • szczypta soli,
  • większa szczypta cukru,
  • około 6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 łyżki wody.
Przygotowanie:
  • Cebulę drobno siekam, szklę na maśle.
  • Pomidora sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli wraz z posiekaną ostrą papryczką.
  • Chwilę gotuję na małym ogniu z dodatkiem przypraw, co jakiś czas mieszając.
  • Na koniec dodaję koncentrat i wodę, dokładnie mieszam, jeszcze przez chwilę gotuję. W razie potrzeby doprawiam sos do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)