WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki:
- Około 65 dag piersi z kurczaka,
- 3/4 puszki brzoskwiń + 1/2 zalewy,
- średni por,
- 2 suszone papryczki chili peperoncini,
- 3 łyżki masła,
- 200 ml śmietany 30%,
- 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- słodka papryka,
- ostra papryka,
- curry,
- sól,
- szczypta tymianku,
- sok z 1/2 cytryny,
- świeża kolendra (można zastąpić natką pietruszki).
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka kroję w kostkę.
- Masło roztapiam na patelni, dodaję mięso i przyprawy: chili suszone, curry, paprykę słodką ostrą, tymianek, sól. Mieszam, smażę, aż kurczak będzie miał złoty kolor.
- Pora kroję w krążki, dodaję do kurczaka, chwilę razem smażę.
- Zalewam wodą (około 120 ml) i śmietaną, mieszam, gotuję na małym ogniu około 10 minut.
- W międzyczasie kroję w kostkę brzoskwinie. Mąką dokładnie łączę z zalewą oraz garścią posiekanych brzoskwiń (najlepiej blenderem), dodaję do mięsa wraz z sokiem z cytryny.
- Całość doprowadzam do wrzenia, mieszam do momentu zgęstnienia sosu.
- Danie posypuję świeżą kolendrą. Podaję z ryżem (u mnie gotowany z kurkumą i wymieszany z natką pietruszki).
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńI zapewniam, że tak też smakuje. :)
Usuń