sobota, 25 lipca 2015

KURCZAK W SOSIE KREMOWYM Z BRZOSKWINIĄ



WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • Około 65 dag piersi z kurczaka,
  • 3/4 puszki brzoskwiń + 1/2 zalewy,
  • średni por,
  • 2 suszone papryczki chili peperoncini,
  • 3 łyżki masła,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • curry,
  • sól,
  • szczypta tymianku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • świeża kolendra (można zastąpić natką pietruszki).



























Przygotowanie:
  • Piersi kurczaka kroję w kostkę.
  • Masło roztapiam na patelni, dodaję mięso i przyprawy: chili suszone, curry, paprykę słodką  ostrą, tymianek, sól. Mieszam, smażę, aż kurczak będzie miał złoty kolor.
  • Pora kroję w krążki, dodaję do kurczaka, chwilę razem smażę.
  • Zalewam wodą (około 120 ml) i śmietaną, mieszam, gotuję na małym ogniu około 10 minut.
  • W międzyczasie kroję w kostkę brzoskwinie. Mąką dokładnie łączę z zalewą oraz garścią posiekanych brzoskwiń (najlepiej blenderem), dodaję do mięsa wraz z sokiem z cytryny.
  • Całość doprowadzam do wrzenia, mieszam do momentu zgęstnienia sosu.
  • Danie posypuję świeżą kolendrą. Podaję z ryżem (u mnie gotowany z kurkumą i wymieszany z natką pietruszki).

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)