WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2
Składniki:
- 350 g polędwicy wieprzowej,
- 2 duże garście wydrylowanych wiśni,
- 2 łyżki masła,
- 10 listków mięty,
- tymianek,
- sól,
- pieprz,
- kawałek suszonej chili peperoncini (mały),
- 5 łyżek wina półsłodkiego (u mnie Mogen David),
- 2 łyżeczki cukru (płaskie),
- łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do zagęszczenia.
Przygotowanie:
- Na maśle podsmażam wiśnie - około 5 minut. Dodaję szczyptę tymianku i soli, posiekaną miętę, chili, cukier oraz wino, gotuję kolejne 5 minut. Sos zagęszczam mąką dokładnie rozrobioną w wodzie. Mieszam.
- Mięso kroję w plastry (około 1 cm.), lekko spłaszczam dłonią, posypuję solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielone) i tymiankiem. Smażę na rozgrzanym ogniu około 1-1,5 minuty z każdej strony.
- Gotową polędwicę polewam wcześniej przygotowanym sosem.
- Danie podałam z frytkami, roszponką, serem lazur oraz owocami.
Roszponka :)
OdpowiedzUsuńDzięki za czujność, już zmieniam. :)
Usuń