piątek, 31 lipca 2015

POLĘDWICZKA Z SOSEM WIŚNIOWYM


WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2


Składniki:
  • 350 g polędwicy wieprzowej,
  • 2 duże garście wydrylowanych wiśni,
  • 2 łyżki masła,
  • 10 listków mięty,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz,
  • kawałek suszonej chili peperoncini (mały),
  • 5 łyżek wina półsłodkiego (u mnie Mogen David),
  • 2 łyżeczki cukru (płaskie),
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do zagęszczenia.
Przygotowanie:
  • Na maśle podsmażam wiśnie - około 5 minut. Dodaję szczyptę tymianku i soli, posiekaną miętę, chili, cukier oraz wino, gotuję kolejne 5 minut. Sos zagęszczam mąką dokładnie rozrobioną w wodzie. Mieszam.
  • Mięso kroję w plastry (około 1 cm.), lekko spłaszczam dłonią, posypuję solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielone) i tymiankiem. Smażę na rozgrzanym ogniu około 1-1,5 minuty z każdej strony.
  • Gotową polędwicę polewam wcześniej przygotowanym sosem.
  • Danie podałam z frytkami, roszponką, serem lazur oraz owocami.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)