czwartek, 13 sierpnia 2015

GĘSTA ZUPA KALAFIOROWO-SEROWA


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-7


Składniki:
  • Średni kalafior,
  • 2 małe cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 7 większych ziemniaków,
  • 3 małe marchewki,
  • pietruszka,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • garść posiekanego koperku,
  • 200 g kremowego sera topionego,
  • większy ząbek czosnku,
  • curry,
  • papryka ostra,
  • papryka słodka,
  • tymianek,
  • sól,
  • suszona pietruszka - 1/3 opakowania.
Przygotowanie:
  • Warzywa obieram. Marchewkę oraz ziemniaki kroję w kostkę, wraz z pietruszką wkładam do garnka, zalewam około 1 l wody, zagotowuję. Całość gotuję z dodatkiem soli około 20 minut.
  • W międzyczasie kalafiora dzielę na różyczki, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek siekam. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw (spora ilość curry i papryki). Następnie dodaję do garnka, gotuję jeszcze około 8 minut.
  • Wyjmuję pietruszkę i 1/2 warzyw. Miksuję razem z serkiem topionym i odrobiną zupy, wlewam z powrotem.
  • Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz koperek, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

5 komentarzy:

  1. Przepyszna,polecam na chlodne wieczory
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, nadaje się świetnie na chłodne dni. :)
      Również pozdrawiam!

      Usuń
  2. 9zł? Chyba za porcję...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie jest to cena za porcję. Podane ceny są orientacyjne i zależne od sezonu. Akurat ten przepis dodawany był w sezonie letnim, w którym kalafior kosztuje około 3 zł.

      Pozdrawiam. :)

      Usuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda napewno ugotuje pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)