WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-7
Składniki:
- Średni kalafior,
- 2 małe cebule,
- 2 łyżki masła,
- 7 większych ziemniaków,
- 3 małe marchewki,
- pietruszka,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- garść posiekanego koperku,
- 200 g kremowego sera topionego,
- większy ząbek czosnku,
- curry,
- papryka ostra,
- papryka słodka,
- tymianek,
- sól,
- suszona pietruszka - 1/3 opakowania.
Przygotowanie:
- Warzywa obieram. Marchewkę oraz ziemniaki kroję w kostkę, wraz z pietruszką wkładam do garnka, zalewam około 1 l wody, zagotowuję. Całość gotuję z dodatkiem soli około 20 minut.
- W międzyczasie kalafiora dzielę na różyczki, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek siekam. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw (spora ilość curry i papryki). Następnie dodaję do garnka, gotuję jeszcze około 8 minut.
- Wyjmuję pietruszkę i 1/2 warzyw. Miksuję razem z serkiem topionym i odrobiną zupy, wlewam z powrotem.
- Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz koperek, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Przepyszna,polecam na chlodne wieczory
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zgadzam się, nadaje się świetnie na chłodne dni. :)
UsuńRównież pozdrawiam!
9zł? Chyba za porcję...
OdpowiedzUsuńNa pewno nie jest to cena za porcję. Podane ceny są orientacyjne i zależne od sezonu. Akurat ten przepis dodawany był w sezonie letnim, w którym kalafior kosztuje około 3 zł.
UsuńPozdrawiam. :)
Bardzo apetycznie wygląda napewno ugotuje pozdrawiam
OdpowiedzUsuń