środa, 12 sierpnia 2015

WARZYWNE CHILI
























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MINUT
ORIENTACYJNA POTRAWY: 32 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-12

Składniki na bulion:
(można użyć z kostki lub według własnego przepisu - ma być warzywny)
  • 4 suszone grzyby,
  • 3 nieduże marchewki,
  • 2 małe pietruszki,
  • seler,
  • por,
  • 4 ziarna ziela angielskie,
  • liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1,2 l wody,
Składniki na chili:
  • 3 średnie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • por,
  • większa papryczka chili (czerwona) - może być mniejsza, w zależności, jak ostre lubicie,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki kuminu,
  • 2 łyżki kolendry,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki oregano,
  • łyżka gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 400 g suchej czerwonej soczewicy,
  • 2 puszki czerwonej fasoli,
  • 2 puszki czarnej fasoli,
  • 6 dużych pomidorów (najlepiej malinowych) - można zastąpić dwoma puszkami krojonych pomidorów,
  • sól morska,
  • świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:
  • Bulion: warzywa obieram, wrzucam do garnka z wodą, grzybami i przyprawami - gotuję około godziny. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Chili: cebulę, czosnek, pora i papryczkę (u mnie z ziarnami) drobno siekam. Podsmażam na oliwie w dużym garnku. Dodaję przyprawy oraz około 5 łyżek wody i smażę jeszcze 2 minuty. Następnie wlewam przecier pomidorowy, chwilę później wrzucam soczewicę, opłukaną fasolę i krojone pomidory. Wlewam bulion, całość doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 80 minut (co jakiś czas mieszam).
  • Danie można podać w plackach tortilli z sosem czosnkowym, z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)