WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MINUT
ORIENTACYJNA POTRAWY: 32 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-12
Składniki na bulion:
(można użyć z kostki lub według własnego przepisu - ma być warzywny)
- 4 suszone grzyby,
- 3 nieduże marchewki,
- 2 małe pietruszki,
- seler,
- por,
- 4 ziarna ziela angielskie,
- liście laurowe,
- sól,
- pieprz,
- 1,2 l wody,
Składniki na chili:
- 3 średnie cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- por,
- większa papryczka chili (czerwona) - może być mniejsza, w zależności, jak ostre lubicie,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki kuminu,
- 2 łyżki kolendry,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki oregano,
- łyżka gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 400 g suchej czerwonej soczewicy,
- 2 puszki czerwonej fasoli,
- 2 puszki czarnej fasoli,
- 6 dużych pomidorów (najlepiej malinowych) - można zastąpić dwoma puszkami krojonych pomidorów,
- sól morska,
- świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:
- Bulion: warzywa obieram, wrzucam do garnka z wodą, grzybami i przyprawami - gotuję około godziny. Doprawiam solą i pieprzem.
- Chili: cebulę, czosnek, pora i papryczkę (u mnie z ziarnami) drobno siekam. Podsmażam na oliwie w dużym garnku. Dodaję przyprawy oraz około 5 łyżek wody i smażę jeszcze 2 minuty. Następnie wlewam przecier pomidorowy, chwilę później wrzucam soczewicę, opłukaną fasolę i krojone pomidory. Wlewam bulion, całość doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 80 minut (co jakiś czas mieszam).
- Danie można podać w plackach tortilli z sosem czosnkowym, z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)