WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2
Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka,
- 2 duże ząbki czosnku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka curry,
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka rozmarynu,
- łyżeczka bazylii,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 5 łyżek oleju,
- 10 ml sosu sojowego,
- 6 małych cebul,
- 10 małych ziemniaków,
- świeżo mielony pieprz i sól,
- 4 cienkie plastry masła.
Przygotowanie:
- Olej dokładnie mieszam z sosem sojowym, posiekanym czosnkiem i przyprawami, dokładnie smaruję mięso, odstawiam do lodówki.
- W międzyczasie obieram ziemniaki i cebulę, kroję na połówki.
- Na dnie naczynia żaroodpornego układam masło, następnie ziemniaki i cebulę, posypuję pieprzem i solą. Następnie układam mięso, zalewam pozostałą marynatą.
- Całość piekę pod przykryciem około 80 minut w 170-180 stopniach. Chwilę przed wyjęciem mięsa, zdejmuję pokrywkę, aby się zarumieniło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)