sobota, 15 sierpnia 2015

PIECZONE PODUDZIA Z WARZYWAMI


























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2

Składniki:
  • 4 podudzia z kurczaka,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka curry,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • łyżeczka bazylii,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 5 łyżek oleju,
  • 10 ml sosu sojowego,
  • 6 małych cebul,
  • 10 małych ziemniaków,
  • świeżo mielony pieprz i sól,
  • 4 cienkie plastry masła.
Przygotowanie:
  • Olej dokładnie mieszam z sosem sojowym, posiekanym czosnkiem i przyprawami, dokładnie smaruję mięso, odstawiam do lodówki.
  • W międzyczasie obieram ziemniaki i cebulę, kroję na połówki.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układam masło, następnie ziemniaki i cebulę, posypuję pieprzem i solą. Następnie układam mięso, zalewam pozostałą marynatą.
  • Całość piekę pod przykryciem około 80 minut w 170-180 stopniach. Chwilę przed wyjęciem mięsa, zdejmuję pokrywkę, aby się zarumieniło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)