WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 30 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 7-9
Składniki na naleśniki:
- około 2 i 1/4 szklanki mąki,
- 750 ml mleka,
- 2 jajka,
- 6 łyżek cukru,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oliwy.
Składniki na twaróg miętowy:
- 1 kg sera twarogowego (jak na sernik),
- duży pęczek mięty (u mnie z całej doniczki),
- około 800 g borówek,
- 5 łyżek cukru trzcinowego (możecie zastąpić zwykłym w mniejszej ilości).
Dodatkowo (opcjonalnie):
Przygotowanie:
- Składniki ciasta łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę.
- Ser dokładnie miksuję z miętą, dodaję cukier i borówki, mieszam do momentu, aż składniki dobrze się połączą.
- Naleśniki na jednej połówce smaruję przygotowaną masą, zwijam w ćwiartki.
- Całość posypuję cukrem pudrem i dekoruję borówkami.
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo! :)
UsuńUwielbiam naleśniki, dzisiaj też robiłam na śniadanie.
OdpowiedzUsuńTe wyglądają pysznie :)
Dziękuję serdecznie. :) Ja bardzo lubię naleśniki wytrawne. Te, które robię na słodko, to dla moich bliskich. :)
UsuńTen twaróg miętowy mnie bardzo ciekawi. Chyba się pokuszę i zrobię naleśniki w takiej wersji. Szkoda, że dopiero dzisiaj ten przepis, bo borówki amerykańskie już się skończyły w naszym ogródku, ale na szczęście nie w sklepach.
OdpowiedzUsuńOsobiście uwielbiam miętę, bo jest super orzeźwiająca. Według mnie naleśniki z tym twarogiem smakują świetnie. :) A przepis dopiero dziś, ponieważ dostałam od szefowej borówki z działki i musiałam coś "wyczarować". Pozdrawiam i mam nadzieję, że zasmakują. :)
Usuń