WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2
Składniki na naleśniki:
- około 3/4 szklanki mąki,
- 250 ml mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- łyżka oleju.
Składniki na masę jeżynową:
- 350 g jogurtu naturalnego,
- 250 g mascarpone,
- 125 g jeżyn,
- 2 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo:
- 200 g śmietany 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 100 g borówek,
- kilka czereśni do dekoracji,
- płatki migdałów.
Przygotowanie:
- Składniki ciasta łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę.
- Przygotowuję masę do naleśników: dokładnie miksuję jogurt, mascarpone, jeżyny i cukier. Następnie chłodzę w lodówce.
- Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
- Naleśniki smaruję przygotowaną masą, zwijam w rulony, układam na talerzu. Wierzch smaruję ubitą śmietaną, całość posypuję borówkami i płatkami migdałów. Dekoruję czereśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)