piątek, 7 sierpnia 2015

NALEŚNIKI Z MASĄ JEŻYNOWO-KREMOWĄ, BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2

Składniki na naleśniki:
  • około 3/4 szklanki mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju.
Składniki na masę jeżynową:
  • 350 g jogurtu naturalnego,
  • 250 g mascarpone,
  • 125 g jeżyn,
  • 2 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo:
  • 200 g śmietany 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 100 g borówek,
  • kilka czereśni do dekoracji,
  • płatki migdałów.

























Przygotowanie:
  • Składniki ciasta łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę.
  • Przygotowuję masę do naleśników: dokładnie miksuję jogurt, mascarpone, jeżyny i cukier. Następnie chłodzę w lodówce.
  • Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
  • Naleśniki smaruję przygotowaną masą, zwijam w rulony, układam na talerzu. Wierzch smaruję ubitą śmietaną, całość posypuję borówkami i płatkami migdałów. Dekoruję czereśniami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)