WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-9
Składniki:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek (u mnie 9 średniej wielkości),
- 2 opakowania zsiadłego mleka (po 370 g),
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 120 g śmietany,
- 2 jajka,
- łyżka oleju,
- około 500 g mąki,
- dwa cukry waniliowe,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- około 5 łyżek cukru (ilość zależna od tego, jak słodkie lubicie),
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Jabłka obieram, wydrążam gniazda nasienne, kroję w plastry (każde jabłko pokroiłam na 5 części).
- Przygotowuję ciasto: wszystkie składniki dokładnie łączę. W razie potrzeby dodaję mąki - ciasto ma być gęstsze, niż na naleśniki, aby nie spływało z jabłek.
- Jabłka moczę w cieście i smażę na dobrze rozgrzanej patelni (smażyłam bez tłuszczu) na małym ogniu do momentu aż będą rumiane.
- Gotowe placuszki obsypuję cukrem pudrem.
Jak ja dawno nie jadłam placków z jabłkami! Przepyszne :)
OdpowiedzUsuńJa również. No i wreszcie je zrobiłam. ;)
UsuńSuper, idealne na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, najlepsze na śniadanie. :)
UsuńTakie domowe racuszki...pychota!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie www.make-life-green.blogspot.com
Dziękuję, na pewno zajrzę. :)
Usuń