piątek, 4 września 2015

ZALEWAJKA


























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-8

Składniki:
  • 8 większych ziemniaków,
  • garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych w 170 ml wody) - opcjonalnie,
  • laska kiełbasy,
  • 20 dag parzonego boczku,
  • większa cebula,
  • barszcz w butelce (u mnie domowej roboty - od babci),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela ang.,
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony),
  • sól,
  • większa szczypta majeranku,
  • 4 czubate łyżeczki śmietany.



























Przygotowanie:
  • Ziemniaki kroję w kostkę, zalewam litrem wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy, oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuję około 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Następnie stopniowo dodaję barszcz (do uzyskania odpowiedniego smaku - uważać, żeby nie przesadzić, bo zupa będzie zbyt kwaśna).
  • Boczek i kiełbasę kroję w kostkę, cebulę siekam. Całość podsmażam (bez dodatku tłuszczu, ponieważ wytopi się on z boczku). Wszystko dodaję do zupy wraz z posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. Chwilę gotuję.
  • Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

4 komentarze:

  1. Ciekawa ta zupka,mysle ze smaczna wiec musze w najblizszym dniu ugotowac.

    OdpowiedzUsuń
  2. Babcia robiła zalewajkę inaczej,z kluseczkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz słyszę, żeby zalewajka była z kluskami...

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)