WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-8
Składniki:
- 8 większych ziemniaków,
- garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych w 170 ml wody) - opcjonalnie,
- laska kiełbasy,
- 20 dag parzonego boczku,
- większa cebula,
- barszcz w butelce (u mnie domowej roboty - od babci),
- 4 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela ang.,
- pieprz (najlepiej świeżo mielony),
- sól,
- większa szczypta majeranku,
- 4 czubate łyżeczki śmietany.
Przygotowanie:
- Ziemniaki kroję w kostkę, zalewam litrem wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy, oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuję około 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Następnie stopniowo dodaję barszcz (do uzyskania odpowiedniego smaku - uważać, żeby nie przesadzić, bo zupa będzie zbyt kwaśna).
- Boczek i kiełbasę kroję w kostkę, cebulę siekam. Całość podsmażam (bez dodatku tłuszczu, ponieważ wytopi się on z boczku). Wszystko dodaję do zupy wraz z posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. Chwilę gotuję.
- Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Ciekawa ta zupka,mysle ze smaczna wiec musze w najblizszym dniu ugotowac.
OdpowiedzUsuńTo jest moja ulubiona. :)
UsuńBabcia robiła zalewajkę inaczej,z kluseczkami
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę, żeby zalewajka była z kluskami...
Usuń