niedziela, 6 września 2015

KROKIETY Z FARSZEM A'LA PIZZA























WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 30 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-10 (wyszło 30 krokietów)


Składniki na naleśniki:
  • 900 g mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 l mleka,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 3 większe pomidory (najlepiej malinowe),
  • 4 łyżki oleju, 
  • sól,
  • 2 łyżki majeranku.
Składniki na farsz:
  • 2 kg pieczarek,
  • 50 dag tartego sera żółtego,
  • 2 duże papryki czerwone,
  • 3 duże cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • majeranek,
  • bazylia,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz cayenne.
Dodatkowo:
  • jajko i bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie:
  • Pomidory sparzam, obieram ze skórki miksuję. Ze wszystkich składników (także pomidorów) przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę cienkie naleśniki (na dobrej patelni - bez dodatku tłuszczu).
  • Pieczarki, paprykę i cebulę bardzo drobno siekam. Na maśle podsmażam pieczarki, potem wrzucam paprykę i cebulę. Smażę z dodatkiem przypraw do momentu wyparowania wody. Często mieszam. Podsmażone warzywa osączam na sicie, następnie dokładnie mieszam z serem. W razie potrzeby doprawiam do smaku - farsz powinien być ostrzejszy, o wyrazistym smaku.
  • Na naleśnikach rozkładam farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej, następnie smażę na rozgrzanym oleju.

4 komentarze:

  1. Bardzo fajna propozycja :) Podoba mi się pomysł :)

    Pozdrawiamy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I są naprawdę smaczne. :) Spędziłam w kuchni mnóstwo czasu, ale opłacało się! :)

      Usuń
  2. Bardzo smaczne :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)