WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 30 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-10 (wyszło 30 krokietów)
Składniki na naleśniki:
- 900 g mąki,
- 4 jajka,
- 1 l mleka,
- 1,5 szklanki wody,
- 3 większe pomidory (najlepiej malinowe),
- 4 łyżki oleju,
- sól,
- 2 łyżki majeranku.
Składniki na farsz:
- 2 kg pieczarek,
- 50 dag tartego sera żółtego,
- 2 duże papryki czerwone,
- 3 duże cebule,
- 2 łyżki masła,
- majeranek,
- bazylia,
- oregano,
- sól,
- pieprz cayenne.
Dodatkowo:
Przygotowanie:
- Pomidory sparzam, obieram ze skórki miksuję. Ze wszystkich składników (także pomidorów) przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę cienkie naleśniki (na dobrej patelni - bez dodatku tłuszczu).
- Pieczarki, paprykę i cebulę bardzo drobno siekam. Na maśle podsmażam pieczarki, potem wrzucam paprykę i cebulę. Smażę z dodatkiem przypraw do momentu wyparowania wody. Często mieszam. Podsmażone warzywa osączam na sicie, następnie dokładnie mieszam z serem. W razie potrzeby doprawiam do smaku - farsz powinien być ostrzejszy, o wyrazistym smaku.
- Na naleśnikach rozkładam farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej, następnie smażę na rozgrzanym oleju.
Bardzo fajna propozycja :) Podoba mi się pomysł :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :-)
I są naprawdę smaczne. :) Spędziłam w kuchni mnóstwo czasu, ale opłacało się! :)
UsuńBardzo smaczne :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i również pozdrawiam. :)
Usuń