WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-8
ILOŚĆ PORCJI: 6-8
Składniki:
- 1 kg buraków (u mnie podłużne),
- 3 średnie marchewki,
- kawałek selera,
- 3 średnie pietruszki,
- kawałek pora,
- 4 ząbki czosnku,
- cebula,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela ang.,
- majeranek,
- sól,
- 3 ziarenka pieprzu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- odrobina cukru (opcjonalnie),
- garść suszonych grzybów.
Przygotowanie:
- Grzyby odstawiam na noc zalane wodą (około 300 ml), gotuję około 20 minut w tej samej wodzie z dodatkiem dwóch liści laurowych i dwóch ząbków czosnku.
- Warzywa obieram, cebulę opalam nad ogniem. Wkładam do garnka (jednego buraka zostawiam), dodaję przyprawy, zalewam około 1,2 l wody. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu około dwóch godzin.
- Pozostawionego buraka ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Barszcz nieco ostudzam, dodaję startego buraka (to spowoduje, że barszcz będzie miał głęboki czerwony kolor).
- Warzywa wyjmuję, barszcz przelewam przez sitko do wywaru z grzybów. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Przed podaniem barszcz tylko podgrzewam, ale nie gotuję!
Do barszczu polecam krokiety:
Z farszem a'la pizza:
Z mięsem i pieczarkami:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)