sobota, 19 września 2015

KOTLETY SIEKANE Z MARCHEWKĄ I SZCZYPIORKIEM























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-10

Składniki:
  • około 1,2 kg piersi z kurczaka,
  • 5 średnich marchewek,
  • duży pęczek szczypiorku,
  • 3 jajka,
  • około 8-9 łyżek mąki,
  • sól,
  • pieprz cayenne,
  • curry,
  • tymianek,
  • bułka tarta.
Przygotowanie:
  • Piersi kurczaka i szczypiorek bardzo drobno siekam, marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Wszystko przekładam do miski.
  • Mięso doprawiam, następnie dodaję mąkę i jajka, mieszam do momentu dokładnego połączenia się ze sobą wszystkich składników.
  • Z masy formuję kotleciki, każdy obtaczam w bułce tartej.
  • Kotlety smażę małym ogniu (niezbyt długo, aby mięso było soczyste i żeby się nie spaliły), Osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)