WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5
Składniki:
- 5 plastrów karkówki,
- 3 mniejsze marchewki,
- 2 większe cebule,
- około 500 ml bulionu (może być z kostki),
- 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- płaska łyżka miodu,
- 4 goździki,
- szczypta cynamonu,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- pieprz cayenne,
- sól i pieprz (świeżo mielone),
- łyżeczka majeranku,
- 2 większe ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki masła,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina wody (do zagęszczenia sosu).
Przygotowanie:
- Każdy plaster karczku dzielę na dwa mniejsze, oprószam z obydwu stron świeżo zmielonym pieprzem i solą, dokładnie wcieram w mięso.
- Każdy kawałek podsmażam na maśle, przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy, zalewam bulionem. Gotuję około 20 minut.
- W międzyczasie marchewkę kroję w plastry, cebulę w ćwierćplastry, a czosnek drobno siekam.
- Po upływie 20 minut dodaję do mięsa warzywa, miód oraz pozostałe przyprawy tj. goździki, cynamon, pieprz cayenne (ostrożnie!) i majeranek. Gotuję kolejne 30 minut.
- Sos zagęszczam mąką dokładnie rozrobioną w wodzie, chwilę gotuję. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)