środa, 7 października 2015

KARKÓWKA W SOSIE Z CYNAMONEM, GOŹDZIKAMI I MIODEM























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • 5 plastrów karkówki,
  • 3 mniejsze marchewki,
  • 2 większe cebule,
  • około 500 ml bulionu (może być z kostki),
  • 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • płaska łyżka miodu,
  • 4 goździki,
  • szczypta cynamonu,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • pieprz cayenne,
  • sól i pieprz (świeżo mielone),
  • łyżeczka majeranku,
  • 2 większe ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina wody (do zagęszczenia sosu).



























Przygotowanie:
  • Każdy plaster karczku dzielę na dwa mniejsze, oprószam z obydwu stron świeżo zmielonym pieprzem i solą, dokładnie wcieram w mięso.
  • Każdy kawałek podsmażam na maśle, przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy, zalewam bulionem. Gotuję około 20 minut.
  • W międzyczasie marchewkę kroję w plastry, cebulę w ćwierćplastry, a czosnek drobno siekam.
  • Po upływie 20 minut dodaję do mięsa warzywa, miód oraz pozostałe przyprawy tj. goździki, cynamon, pieprz cayenne (ostrożnie!) i majeranek. Gotuję kolejne 30 minut.
  • Sos zagęszczam mąką dokładnie rozrobioną w wodzie, chwilę gotuję. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)