WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2
Składniki:
- 5 większych ugotowanych ziemniaków,
- po 1/2 pęczku koperku i pietruszki,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia,
- jajko,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
- Koperek i pietruszkę drobno siekam.
- Wystudzone ziemniaki przepuszczam przez maszynkę lub jeszcze gorące dobrze ubijam. Dodaję jajko, mąkę ziemniaczaną, przyprawy oraz posiekaną zieleninę. Dokładnie łączę.
- Formuję kuleczki (wielkość wg uznania), każdą obtaczam w bułce tartej.
- Smażę w głębokim garnku lub patelni na dobrze rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złotego koloru. Osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Wygląda bardzo apetycznie. przy najbliższej okazji zabieram się do pracy, bo już ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. :)
UsuńSwietnie wyglądają ale chyba są ogromnie kaloryczne ile kalorii!!
OdpowiedzUsuńCzasem trzeba zaszaleć. :)
Usuń