wtorek, 6 października 2015

KULECZKI ZIEMNIACZANE



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2

Składniki:
  • 5 większych ugotowanych ziemniaków,
  • po 1/2 pęczku koperku i pietruszki,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia,
  • jajko,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.





















Przygotowanie:
  • Koperek i pietruszkę drobno siekam.
  • Wystudzone ziemniaki przepuszczam przez maszynkę lub jeszcze gorące dobrze ubijam. Dodaję jajko, mąkę ziemniaczaną, przyprawy oraz posiekaną zieleninę. Dokładnie łączę.
  • Formuję kuleczki (wielkość wg uznania), każdą obtaczam w bułce tartej.
  • Smażę w głębokim garnku lub patelni na dobrze rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złotego koloru. Osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. przy najbliższej okazji zabieram się do pracy, bo już ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietnie wyglądają ale chyba są ogromnie kaloryczne ile kalorii!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)