czwartek, 5 listopada 2015

MAKARON Z POMIDORAMI I SŁODKĄ ŚMIETANKĄ



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • 350 g ulubionego makaronu,
  • 4 większe pomidory (najlepiej malinowe),
  • 200 ml śmietany 30%,
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • pęczek posiekanej natki pietruszki,
  • bazylia,
  • oregano,
  • pieprz cayenne,
  • sól,
  • łyżeczka cukru,
  • średnia cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 pieczarek (opcjonalnie).



























Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente.
  • Cebulę siekam, pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na maśle.
  • Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę. Czosnek siekam. Wrzucam do podsmażonych warzyw. Dodaję przyprawy, chwilę smażę, co jakiś czas mieszając.
  • Mąkę dokładnie rozrabiam w małej ilości wody, dodaję wraz ze śmietanką do pomidorów. Gotuję na małym ogniu, mieszając do momentu zgęstnienia sosu.
  • Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, łączę z makaronem.

2 komentarze:

  1. Ja makaron mogłabym jeść codziennie, więc bardzo mi się podoba Twój obiad.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)