WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4
Składniki:
- 350 g ulubionego makaronu,
- 4 większe pomidory (najlepiej malinowe),
- 200 ml śmietany 30%,
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- pęczek posiekanej natki pietruszki,
- bazylia,
- oregano,
- pieprz cayenne,
- sól,
- łyżeczka cukru,
- średnia cebula,
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 pieczarek (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Makaron gotuję al dente.
- Cebulę siekam, pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na maśle.
- Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę. Czosnek siekam. Wrzucam do podsmażonych warzyw. Dodaję przyprawy, chwilę smażę, co jakiś czas mieszając.
- Mąkę dokładnie rozrabiam w małej ilości wody, dodaję wraz ze śmietanką do pomidorów. Gotuję na małym ogniu, mieszając do momentu zgęstnienia sosu.
- Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, łączę z makaronem.
Ja makaron mogłabym jeść codziennie, więc bardzo mi się podoba Twój obiad.
OdpowiedzUsuńJa też jestem "makaroniara". :D
Usuń