niedziela, 17 stycznia 2016

CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
(+ 3 GODZINY CHŁODZENIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-15
WYMIARY BLACHY: 25*25 CM.

Składniki na ciasto:
  • 4 jajka,
  • szklanka mąki,
  • szklanka cukru,
  • 4 płaskie łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem waniliowy:
  • 2 budynie waniliowe z dodatkiem cukru,
  • 2 szklanki mleka,
  • 200 g masła (nie margaryny!).
Składniki na masę kawową:
  • 2 opakowania bitej śmietany "Śnieżka",
  • 1/2 szklanki wody + 5 płaskich łyżeczek żelatyny,
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka.
Dodatkowo:
  • mocna kawa z dodatkiem likieru waniliowego (lub innego alkoholu) do nasączenia ciasta,
  • płatki czekoladowe (lub wiórki gorzkiej czekolady),
  • różyczki dekoracyjne (opcjonalnie),
  • masło lub margaryna do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do obsypania formy.


















Przygotowanie:
  • Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Delikatnie łączę z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewam na blachę wcześniej nasmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Piekę około 25 minut w 145 stopniach, następnie studzę i nasączam ciasto esencją kawową (czekam, aż wsiąknie).
  • Gotuję budynie, studzę, ucieram z masłem. Wylewam na ciasto, wkładam do lodówki.
  • Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, studzę. Śnieżkę ubijam z mlekiem i kawą, następnie dodaję ostudzoną żelatynę (wlewam cienkim strumieniem). Przygotowaną masę wylewam na masę budyniową.
  • Całość posypuję płatkami czekoladowymi oraz dekoruję różyczkami. Chłodzę w lodówce minimum 3 godziny, aby masa stężała.

1 komentarz:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)