WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
(+ 3 GODZINY CHŁODZENIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-15
WYMIARY BLACHY: 25*25 CM.
Składniki na ciasto:
- 4 jajka,
- szklanka mąki,
- szklanka cukru,
- 4 płaskie łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem waniliowy:
- 2 budynie waniliowe z dodatkiem cukru,
- 2 szklanki mleka,
- 200 g masła (nie margaryny!).
Składniki na masę kawową:
- 2 opakowania bitej śmietany "Śnieżka",
- 1/2 szklanki wody + 5 płaskich łyżeczek żelatyny,
- 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 1 i 1/2 szklanki mleka.
Dodatkowo:
- mocna kawa z dodatkiem likieru waniliowego (lub innego alkoholu) do nasączenia ciasta,
- płatki czekoladowe (lub wiórki gorzkiej czekolady),
- różyczki dekoracyjne (opcjonalnie),
- masło lub margaryna do wysmarowania formy,
- bułka tarta do obsypania formy.
Przygotowanie:
- Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Delikatnie łączę z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewam na blachę wcześniej nasmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Piekę około 25 minut w 145 stopniach, następnie studzę i nasączam ciasto esencją kawową (czekam, aż wsiąknie).
- Gotuję budynie, studzę, ucieram z masłem. Wylewam na ciasto, wkładam do lodówki.
- Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, studzę. Śnieżkę ubijam z mlekiem i kawą, następnie dodaję ostudzoną żelatynę (wlewam cienkim strumieniem). Przygotowaną masę wylewam na masę budyniową.
- Całość posypuję płatkami czekoladowymi oraz dekoruję różyczkami. Chłodzę w lodówce minimum 3 godziny, aby masa stężała.
Pysznie :)
OdpowiedzUsuń