WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5
Składniki:
- 1-1,2 kg ziemniaków,
- 35 dag boczku,
- 40 dag pieczarek,
- mniejszy por,
- duże opakowanie śmietany 12%,
- 20 dag tartego sera żółtego,
- większa garść świeżego oregano,
- rozmaryn,
- tymianek,
- sól,
- pieprz,
- papryczka chili (przyprawa),
- gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie około 20 minut.
- Boczek kroję w małą kostkę, podsmażam (bez dodatku oleju, ponieważ wytopi się z niego wystarczająca ilość tłuszczu).
- Kiedy boczek się zarumieni dodaję posiekanego pora, a po chwili również pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem, smażę do momentu całkowitego wyparowania wody.
- Ser żółty mieszam ze śmietaną, rozmarynem, solą, tymiankiem i papryczką chili.
- Układam warstwy w naczyniu żaroodpornym: ziemniaki, warzywa z boczkiem, ziemniaki i boczek. Całość zalewam śmietaną.
- Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach.
- Całość posypuję świeżym oregano.
bardzo lubimy tego typu zapiekanki - to świetny pomysł na pyszny i sycący obiad. :)
OdpowiedzUsuńMy również. :)
Usuń