środa, 13 stycznia 2016

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM, POREM I ŚMIETANĄ



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • 1-1,2 kg ziemniaków,
  • 35 dag boczku,
  • 40 dag pieczarek, 
  • mniejszy por,
  • duże opakowanie śmietany 12%,
  • 20 dag tartego sera żółtego,
  • większa garść świeżego oregano,
  • rozmaryn,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryczka chili (przyprawa),
  • gałka muszkatołowa.
























Przygotowanie:
  • Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie około 20 minut.
  • Boczek kroję w małą kostkę, podsmażam (bez dodatku oleju, ponieważ wytopi się z niego wystarczająca ilość tłuszczu).
  • Kiedy boczek się zarumieni dodaję posiekanego pora, a po chwili również pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem, smażę do momentu całkowitego wyparowania wody.
  • Ser żółty mieszam ze śmietaną, rozmarynem, solą, tymiankiem i papryczką chili.
  • Układam warstwy w naczyniu żaroodpornym: ziemniaki, warzywa z boczkiem, ziemniaki i boczek. Całość zalewam śmietaną.
  • Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach.
  • Całość posypuję świeżym oregano.

2 komentarze:

  1. bardzo lubimy tego typu zapiekanki - to świetny pomysł na pyszny i sycący obiad. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)