WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 45 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 15-20
Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej,
- 30 dag karczku,
- 30 dag mięsa z szynki,
- wędlina (u mnie 10 plastrów) - opcjonalnie,
- 100 g boczku wędzonego,
- 2 laski kiełbasy,
- 5 grzybów suszonych,
- 5 śliwek suszonych,
- 2 średnie cebule,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 ziarna pieprzu czarnego,
- sól,
- pieprz,
- papryczka chili peperoncini,
- papryka słodka,
- smalec,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Przygotowanie:
- Kapustę opłukuję, kroję, zalewam wodą (tak, aby przykryła kapustę), zagotowuję.
- Odlewam wodę, wlewam ponownie około szklanki, dodaję przyprawy: ziele angielskie, pieprz, chili peperoncini (rozgniecione), liście laurowe oraz pokrojone grzyby i śliwki. Zagotowuję.
- W międzyczasie siekam cebulę, mięso, wędlinę i kiełbasę kroję w kostkę. Wszystko odsmażam na smalcu na rumiano, dodaję do kapusty.
- Całość dodaję do kapusty, gotuję przez godzinę na wolnym ogniu.
- Po tym czasie dodaję resztę przypraw: paprykę słodką, sól, w razie potrzeby - również pieprz. Gotuję jeszcze godzinę.
- Zimny bigos chowam do lodówki. Następnego dnia gotuję jeszcze przez godzinę z dodatkiem koncentratu pomidorowego. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)