WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ.
(+ KOSZT DODATKÓW WG UZNANIA)
ILOŚĆ PORCJI: 7 (WYSZŁO 7 SZTUK)
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej,
- 1/2 szklanki oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
- Dodatkowo składniki do położenia na gofry, u mnie: bita śmietana, sos toffi, ananas, czereśnie koktajlowe.
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielam od białka. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Żółtka mieszam z cukrem i cukrem wanilinowym w osobnym naczyniu, po czym dodaję olej i wodę, miksuję.
- Mieszam ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodaję do żółtek z wodą i olejem, razem miksuję.
- Ubite wcześniej białka dodaję powoli do masy, mieszam delikatnie drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy.
- Piekę 5-7 minut (w zależności od gofrownicy). Nie otwieram w trakcie pieczenia!
A czemu te czereśnie są zielone?;)
OdpowiedzUsuńTak zabarwione wybrałam w sklepie.
UsuńPozdrawiam. :)