sobota, 1 października 2016

GOFRY


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. 
(+ KOSZT DODATKÓW WG UZNANIA)
ILOŚĆ PORCJI: 7 (WYSZŁO 7 SZTUK)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Dodatkowo składniki do położenia na gofry, u mnie: bita śmietana, sos toffi, ananas, czereśnie koktajlowe.
Przygotowanie:
  • Żółtka oddzielam od białka. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Żółtka mieszam z cukrem i cukrem wanilinowym w osobnym naczyniu, po czym dodaję olej i wodę, miksuję.
  • Mieszam ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodaję do żółtek z wodą i olejem, razem miksuję.
  • Ubite wcześniej białka dodaję powoli do masy, mieszam delikatnie drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy.
  • Piekę 5-7 minut (w zależności od gofrownicy). Nie otwieram w trakcie pieczenia!

2 komentarze:

  1. A czemu te czereśnie są zielone?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zabarwione wybrałam w sklepie.
      Pozdrawiam. :)

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)