WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
(+ 60 MINUT CHŁODZENIA CIASTA W LODÓWCE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-7 (wyszły 32 rogaliki)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 125 g margaryny,
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- krem typu "Nutella",
- 2 żółtka (1 do ciasta, 1 do posmarowania rogalików).
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto.
- Zawijam w folię i wkładam do lodówki na około 1 godzinę.
- Blat oprószam mąką.
- Ciasto dzielę na pół, każdą część rozwałkowuję tak, aby można było wyciąć koło o średnicy 32 cm . Koło przecinam na połowę. Każdą połowę przecinam na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów.
- Na każdy trójkąt nakładam krem czekoladowy (nie za dużo) i zwijam począwszy od podstawy trójkąta.
- Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, każdy smaruję rozmąconym jajkiem.
- Rogaliki piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru.
Ale super przepis. :) Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/
OdpowiedzUsuń