niedziela, 2 października 2016

ROGALIKI Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO Z NUTELLĄ


















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT 
(+ 60 MINUT CHŁODZENIA CIASTA W LODÓWCE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-7 (wyszły 32 rogaliki)

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 125 g margaryny,
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • krem typu "Nutella",
  • 2 żółtka (1 do ciasta, 1 do posmarowania rogalików).















Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto. 
  • Zawijam w folię i wkładam do lodówki na około 1 godzinę.
  • Blat oprószam mąką.
  • Ciasto dzielę na pół, każdą część rozwałkowuję tak, aby można było wyciąć koło o średnicy 32 cm . Koło przecinam na połowę. Każdą połowę przecinam na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. 
  • Na każdy trójkąt nakładam krem czekoladowy (nie za dużo) i zwijam począwszy od podstawy trójkąta.
  • Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, każdy smaruję rozmąconym jajkiem.
  • Rogaliki piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru.

1 komentarz:

  1. Ale super przepis. :) Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)