wtorek, 27 września 2016

UDKA PIECZONE Z SOSEM SŁODKO-PIKANTNYM I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • 4 udka z kurczaka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3-4 łyżki słodko-pikantnego sosu chili Tao Tao,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • czosnek niedźwiedzi,
  • kilka gałązek natki pietruszki.

Przygotowanie:
  • Udka układam na blaszce do pieczenia.
  • Przygotowuję marynatę z: oleju, sosu chili, soli i majeranku, nacieram kurczaka.
  • Mięso dość obficie posypuję czosnkiem niedźwiedzim oraz zwykłym czosnkiem pokrojonym w plasterki. Obkładam gałązkami pietruszki. 
  • Zostawiam na minimum 12 godzin w lodówce.
  • Piekę przykrytego folią aluminiową około 1 godz. 20 min., w 180 stopniach. Następnie zdejmuję folię i piekę kolejne 20 minut do momentu zarumienienia się mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)