środa, 4 stycznia 2017

MAKARON ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I KURCZAKIEM

WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 125 g makaronu pappardelle,
  • 150 g szpinaku,
  • pojedyncza pierś z kurczaka,
  • ząbek czosnku,
  • 5 kawałków suszonych pomidorów + łyżka oliwy z pomidorów,
  • łyżeczka curry,
  • około 80 ml śmietanki 30%.

Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. W między czasie myję i osuszam szpinak.
  • Pierś kurczaka kroję w kostkę, doprawiam solą, pieprzem i połową posiekanego czosnku.
  • Na patelni rozgrzewam oliwę z pomidorów, obsmażam kurczaka, na koniec wrzucam posiekane suszone pomidory.
  • Następnie dodaję resztę posiekanego czosnku, curry oraz szpinak. Smażę do momentu aż szpinak zwiędnie, dosyć często mieszając.
  • Na koniec dodaję śmietankę, mieszam, zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.
  • Na patelnię z sosem wrzucam makaron, mieszam, gotuję jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie szpinaku i makaronu. Smaczne i szybkie danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja uwielbiam wszelkie makarony i kocham szpinak. :D Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Makarony mogłabym jeść codziennie!:)
    http://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)