WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
Składniki:
- 125 g makaronu pappardelle,
- 150 g szpinaku,
- pojedyncza pierś z kurczaka,
- ząbek czosnku,
- 5 kawałków suszonych pomidorów + łyżka oliwy z pomidorów,
- łyżeczka curry,
- około 80 ml śmietanki 30%.
Przygotowanie:
- Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. W między czasie myję i osuszam szpinak.
- Pierś kurczaka kroję w kostkę, doprawiam solą, pieprzem i połową posiekanego czosnku.
- Na patelni rozgrzewam oliwę z pomidorów, obsmażam kurczaka, na koniec wrzucam posiekane suszone pomidory.
- Następnie dodaję resztę posiekanego czosnku, curry oraz szpinak. Smażę do momentu aż szpinak zwiędnie, dosyć często mieszając.
- Na koniec dodaję śmietankę, mieszam, zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.
- Na patelnię z sosem wrzucam makaron, mieszam, gotuję jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał.
Uwielbiam połączenie szpinaku i makaronu. Smaczne i szybkie danie :)
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam wszelkie makarony i kocham szpinak. :D Pozdrawiam serdecznie!
UsuńMakarony mogłabym jeść codziennie!:)
OdpowiedzUsuńhttp://jaglusia.wordpress.com/
Ja również. :D
Usuń