środa, 4 stycznia 2017

SPAGHETTI CARBONARA





























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 90 g boczku wędzonego,
  • 2 jajka,
  • 50 g sera Grana Padano (starty na małych oczkach),
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 3 małe ząbki czosnku,
  • świeżo mielony pieprz Cykoria,
  • sól,
  • pół łyżki oleju z dodatkiem czosnku.


Przygotowanie:
  • Jajka sparzam wrzątkiem (10 sekund każde jajko), wbijam do głębokiego talerza, dodaję sól, dokładnie roztrzepuję widelcem.
  • Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
  • Rozgrzewam olej, podsmażam drobno pokrojony boczek, aż się zarumieni. Następnie dodaję posiekaną natkę (1/4 zostawiam) i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażam jeszcze przez kilkanaście sekund.
  • Trzymam patelnię na małym ogniu, dodaję gorący makaron, dobrze mieszam. Patelnię odstawiam z ognia, dodaję 2/3 sera, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
  • Makaron polewam jajkami, mieszam. Jajka nie mogą się ściąć, sos ma tylko zgęstnieć od gorącego makaronu.
  • Na talerzach posypuję pozostałym serem i natką pietruszki.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)