WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti,
- 90 g boczku wędzonego,
- 2 jajka,
- 50 g sera Grana Padano (starty na małych oczkach),
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 3 małe ząbki czosnku,
- świeżo mielony pieprz Cykoria,
- sól,
- pół łyżki oleju z dodatkiem czosnku.
Przygotowanie:
- Jajka sparzam wrzątkiem (10 sekund każde jajko), wbijam do głębokiego talerza, dodaję sól, dokładnie roztrzepuję widelcem.
- Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
- Rozgrzewam olej, podsmażam drobno pokrojony boczek, aż się zarumieni. Następnie dodaję posiekaną natkę (1/4 zostawiam) i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażam jeszcze przez kilkanaście sekund.
- Trzymam patelnię na małym ogniu, dodaję gorący makaron, dobrze mieszam. Patelnię odstawiam z ognia, dodaję 2/3 sera, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
- Makaron polewam jajkami, mieszam. Jajka nie mogą się ściąć, sos ma tylko zgęstnieć od gorącego makaronu.
- Na talerzach posypuję pozostałym serem i natką pietruszki.
Najlepsza carbonara jaką jadłam.
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
<3 :)
Usuń