WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-6
Składniki:
- 3 średnie cukinie,
- 1 kiełbasa śląska,
- 50 dag pieczarek,
- duży pomidor,
- 3 łyżki startego sera żółtego,
- opakowanie mozzarelli,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- papryka słodka,
- szczypta pieprzu cayenne,
- zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
- Cukinie myję, odcinam końcówki, przekrawam na pół, wydrążam środek do miseczki.
- Pomidora sparzam i obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę razem z pieczarkami i kiełbasą.
- Na oleju podsmażam kiełbasę, po chwili dodaję pieczarki i przyprawy - sól, pieprz cayenne, zioła prowansalskie i paprykę słodką. Smażę do momentu zezłocenia się pieczarek, co jakiś czas mieszając.
- Następnie dodaję pomidory i wydrążony środek z cukinii, gotuję na dużym ogniu (często mieszam), aż sok wyparuje.
- Na koniec dodaję ser żółty, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
- Cukinie napełniam przygotowanym farszem. Na wierzchu układam półplasterki mozzarelli. Posypuję posiekaną natką i słodką papryką.
- Całość zapiekam około 25 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)