wtorek, 11 lipca 2017

CUKINIA FASZEROWANA KIEŁBASĄ I PIECZARKAMI Z DWOMA SERAMI



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-6

Składniki:
  • 3 średnie cukinie,
  • 1 kiełbasa śląska,
  • 50 dag pieczarek,
  • duży pomidor,
  • 3 łyżki startego sera żółtego,
  • opakowanie mozzarelli,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • papryka słodka,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
  • Cukinie myję, odcinam końcówki, przekrawam na pół, wydrążam środek do miseczki.
  • Pomidora sparzam i obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę razem z pieczarkami i kiełbasą.
  • Na oleju podsmażam kiełbasę, po chwili dodaję pieczarki i przyprawy - sól, pieprz cayenne, zioła prowansalskie i paprykę słodką. Smażę do momentu zezłocenia się pieczarek, co jakiś czas mieszając.
  • Następnie dodaję pomidory i wydrążony środek z cukinii, gotuję na dużym ogniu (często mieszam), aż sok wyparuje.
  • Na koniec dodaję ser żółty, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Cukinie napełniam przygotowanym farszem. Na wierzchu układam półplasterki mozzarelli. Posypuję posiekaną natką i słodką papryką.
  • Całość zapiekam około 25 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)