środa, 12 lipca 2017

RYŻ Z POLĘDWICZKĄ I WARZYWAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 250-300 g polędwiczki wieprzowej,
  • mała papryka zielona,
  • mała marchewka,
  • 1/2 mniejszej cebuli,
  • 5 małych pieczarek,
  • mąka ziemniaczana (do obtoczenia mięsa),
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • 2 torebki ryżu;
  • sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wody.
Przygotowanie:
  • Ryż gotuję w osolonej wodzie.
  • Składniki sosu łączę.
  • Mięso oczyszczam z włókien, przekrawam na pół, następnie kroję w plasterki. Oprószam solą i pieprzem, obtaczam w mące ziemniaczanej.
  • Pieczarki kroję w ćwiartki, cebulę siekam. Paprykę dzielę na ósemki, marchewkę na trzy kawałki, następnie kroję w cienkie paseczki.
  • Na łyżce oleju podsmażam warzywa około 2-3 minuty (średni ogień).
  • Wrzucam mięso, smażę kolejne 4 minuty, często mieszam.
  • Na koniec wlewam sos, gotuję jeszcze około 2 minuty, zdejmuję z ognia.
  • Sos mieszam z wcześniej ugotowanym ryżem. Na talerzu posypuję szczypiorkiem.



2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)