WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
Składniki:
- 250-300 g polędwiczki wieprzowej,
- mała papryka zielona,
- mała marchewka,
- 1/2 mniejszej cebuli,
- 5 małych pieczarek,
- mąka ziemniaczana (do obtoczenia mięsa),
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- garść posiekanego szczypiorku,
- 2 torebki ryżu;
- sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wody.
Przygotowanie:
- Ryż gotuję w osolonej wodzie.
- Składniki sosu łączę.
- Mięso oczyszczam z włókien, przekrawam na pół, następnie kroję w plasterki. Oprószam solą i pieprzem, obtaczam w mące ziemniaczanej.
- Pieczarki kroję w ćwiartki, cebulę siekam. Paprykę dzielę na ósemki, marchewkę na trzy kawałki, następnie kroję w cienkie paseczki.
- Na łyżce oleju podsmażam warzywa około 2-3 minuty (średni ogień).
- Wrzucam mięso, smażę kolejne 4 minuty, często mieszam.
- Na koniec wlewam sos, gotuję jeszcze około 2 minuty, zdejmuję z ognia.
- Sos mieszam z wcześniej ugotowanym ryżem. Na talerzu posypuję szczypiorkiem.
Wygląda doskonale. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuń