poniedziałek, 25 września 2017

KLUSKI KŁADZIONE




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 2 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2

Składniki:
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • około 3/4 szklanki mąki,
  • 4 łyżki wody.


























Przygotowanie:
  • Do miski lub głębokiego talerza wbijam jajko, dodaję wodę i sól, dokładnie mieszam widelcem. Następnie stopniowo dodaję mąkę i roztrzepuję widelcem tak, aby nie było grudek.
  • W garnku zagotowuję wodę (osobiście jej nie solę, ponieważ kluski są dla mnie wystarczająco słone, ale to już zależy od Waszego indywidualnego smaku). 
  • W kubku przygotowuję zimną wodę, zanurzam w niej łyżeczkę, nabieram ciasto i wrzucam do gorącej wody - tak do momentu wykorzystania całego ciasta - jego ilość na łyżeczce zależy od tego, jak duże kluski chcecie otrzymać. ;) Wodę delikatnie mieszam i gotuję około 2 minuty od momentu jej ponownego zagotowania. Wyjmuję kluski łyżką cedzakową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)