WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 2 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2
Składniki:
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki soli,
- około 3/4 szklanki mąki,
- 4 łyżki wody.
Przygotowanie:
- Do miski lub głębokiego talerza wbijam jajko, dodaję wodę i sól, dokładnie mieszam widelcem. Następnie stopniowo dodaję mąkę i roztrzepuję widelcem tak, aby nie było grudek.
- W garnku zagotowuję wodę (osobiście jej nie solę, ponieważ kluski są dla mnie wystarczająco słone, ale to już zależy od Waszego indywidualnego smaku).
- W kubku przygotowuję zimną wodę, zanurzam w niej łyżeczkę, nabieram ciasto i wrzucam do gorącej wody - tak do momentu wykorzystania całego ciasta - jego ilość na łyżeczce zależy od tego, jak duże kluski chcecie otrzymać. ;) Wodę delikatnie mieszam i gotuję około 2 minuty od momentu jej ponownego zagotowania. Wyjmuję kluski łyżką cedzakową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)