WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 21 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5
Składniki:
- 300 g makaronu,
- ciemny sos uniwersalny Łowicz,
- 50 dag pieczarek,
- średnia papryka czerwona,
- 40 dag łopatki wieprzowej,
- średnia marchewka,
- mała cebula,
- łyżka oleju,
- sól,
- papryka ostra,
- papryka słodka,
- majeranek,
- odrobina wody,
- garść posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Mięso, marchewkę i paprykę kroję w drobną kostkę, pieczarki w ćwiartki (chyba, że są wielkie - to nieco drobniej), cebulę siekam.
- Na oleju podsmażam łopatkę z cebulą i dodatkiem przypraw - soli, papryk i majeranku.
- Kiedy mięso się zarumieni dodaję paprykę i marchewkę, po chwili wrzucam pieczarki. Smażę do momentu wyparowania wody z pieczarek.
- Następnie wlewam sos (dodaję odrobinę wody do słoika, mieszam i również wlewam na patelnię).
- Gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż mięso będzie miękkie).
- W razie potrzeby doprawiam do smaku. Na talerzu posypuję natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)