piątek, 22 września 2017

MAKARON Z ŁOPATKĄ WIEPRZOWĄ W SOSIE




























WYKONANIE: ŁATWE 
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 21 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • 300 g makaronu,
  • ciemny sos uniwersalny Łowicz,
  • 50 dag pieczarek,
  • średnia papryka czerwona,
  • 40 dag łopatki wieprzowej,
  • średnia marchewka,
  • mała cebula,
  • łyżka oleju,
  • sól,
  • papryka ostra,
  • papryka słodka,
  • majeranek,
  • odrobina wody,
  • garść posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
  • Mięso, marchewkę i paprykę kroję w drobną kostkę, pieczarki w ćwiartki (chyba, że są wielkie - to nieco drobniej), cebulę siekam.
  • Na oleju podsmażam łopatkę z cebulą i dodatkiem przypraw - soli, papryk i majeranku.
  • Kiedy mięso się zarumieni dodaję paprykę i marchewkę, po chwili wrzucam pieczarki. Smażę do momentu wyparowania wody z pieczarek.
  • Następnie wlewam sos (dodaję odrobinę wody do słoika, mieszam i również wlewam na patelnię).
  • Gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż mięso będzie miękkie).
  • W razie potrzeby doprawiam do smaku. Na talerzu posypuję natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)