WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3
Składniki na krem:
- 35 g masła,
- 1/2 mniejszej cebuli,
- 250 g mrożonego groszku,
- 350 ml mleka,
- 70 ml wody,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta pieprzu chili cayenne.
Dodatkowo:
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- kilka plastrów surowego boczku wędzonego.
Przygotowanie:
- W garnku roztapiam masło (na małym ogniu), podsmażam posiekaną cebulę około 4-5 minut (nie zarumieniam).
- Wrzucam groszek, dodaję wodę i sól. Gotuję na średnim ogniu około 8 minut.
- W międzyczasie podsmażam pokrojony w mniejsze kawałki boczek (tłuszcz ma się wytopić, a boczek powinien być chrupiący), osączam na ręczniku papierowym.
- Do garnka z groszkiem wlewam mleko i zagotowuję bardzo często mieszając. Miksuję na krem (można zostawić małą garstkę groszku do dekoracji).
- Jeszcze na chwilę stawiam garnek na małym ogniu, dodaję sok z cytryny, pieprz chili cayenne i ewentualnie doprawiam do smaku solą.
- Krem podaję z ćwiartkami jajek i boczkiem.
Ależ ma cudownie energetyczny kolor! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie! :)
Usuń