niedziela, 8 października 2017

BŁYSKAWICZNY KREM Z GROSZKU Z JAJKIEM I CHRUPIĄCYM BOCZKIEM


























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3

Składniki na krem:
  • 35 g masła,
  • 1/2 mniejszej cebuli,
  • 250 g mrożonego groszku,
  • 350 ml mleka,
  • 70 ml wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta pieprzu chili cayenne.
Dodatkowo:
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • kilka plastrów surowego boczku wędzonego.
Przygotowanie:
  • W garnku roztapiam masło (na małym ogniu), podsmażam posiekaną cebulę około 4-5 minut (nie zarumieniam).
  • Wrzucam groszek, dodaję wodę i sól. Gotuję na średnim ogniu około 8 minut.
  • W międzyczasie podsmażam pokrojony w mniejsze kawałki boczek (tłuszcz ma się wytopić, a boczek powinien być chrupiący), osączam na ręczniku papierowym.
  • Do garnka z groszkiem wlewam mleko i zagotowuję bardzo często mieszając. Miksuję na krem (można zostawić małą garstkę groszku do dekoracji).
  • Jeszcze na chwilę stawiam garnek na małym ogniu, dodaję sok z cytryny, pieprz chili cayenne i ewentualnie doprawiam do smaku solą.
  • Krem podaję z ćwiartkami jajek i boczkiem.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)