sobota, 21 października 2017

DELIKATNY KREM Z SELERA




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-8

Składniki na krem:
  • duży seler,
  • większy por (biała i jasnozielona część),
  • 3 większe ziemniaki,
  • około 1,5 l bulionu (może być z kostki),
  • łyżka masła,
  • łyżka oleju,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • odrobina curry,
  • 200 g śmietany 30%.
Dodatkowo:
  • posiekana natka pietruszki,
  • jajka ugotowane na twardo.

Przygotowanie:
  • Selera i ziemniaki kroję w kostkę, pora w plasterki. Duszę na średnim ogniu pod przykryciem z dodatkiem masła, oleju,  soli i pieprzu przez około 15 minut, często mieszam.
  • Wlewam bulion, dodaję curry i pieprz cayenne. Zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem do miękkości warzyw (około 25-30 minut).
  • Zupę miksuję na gładki krem. Dodaję śmietanę wymieszaną z odrobiną zupy. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Krem podaję z połówkami jajka, posypany natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

2 komentarze:

  1. robilam zupke kilka razy i zawsze wszystkim smakowala, jest rewelacyjna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)