WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-8
Składniki na krem:
- duży seler,
- większy por (biała i jasnozielona część),
- 3 większe ziemniaki,
- około 1,5 l bulionu (może być z kostki),
- łyżka masła,
- łyżka oleju,
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
- szczypta pieprzu cayenne,
- odrobina curry,
- 200 g śmietany 30%.
Dodatkowo:
- posiekana natka pietruszki,
- jajka ugotowane na twardo.
Przygotowanie:
- Selera i ziemniaki kroję w kostkę, pora w plasterki. Duszę na średnim ogniu pod przykryciem z dodatkiem masła, oleju, soli i pieprzu przez około 15 minut, często mieszam.
- Wlewam bulion, dodaję curry i pieprz cayenne. Zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem do miękkości warzyw (około 25-30 minut).
- Zupę miksuję na gładki krem. Dodaję śmietanę wymieszaną z odrobiną zupy. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
- Krem podaję z połówkami jajka, posypany natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
robilam zupke kilka razy i zawsze wszystkim smakowala, jest rewelacyjna
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowała! Pozdrawiam. :)
Usuń