WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-15
Składniki podstawowe:
- 40-50 dag pozostałego ciasta (bez kremu) - u mnie biszkopt,
- 1/4 szklanki mleka,
- 1/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- bakalie - u mnie 12 suszonych śliwek i garść suszonej żurawiny (można użyć rodzynek)*,
- 200 g dżemu truskawkowego Łowicz,
- 60 g masła,
- aromat waniliowy (lub inny),
- 2 łyżki kremu czekoladowego lub orzechowego.
Dekoracja:
- wiórki kokosowe
- kolorowa posypka
* Wcześniej namoczone!
Przygotowanie:
- Biszkopt drobno kruszę (można za pomocą blendera).
- Mleko zagotowuję z cukrem, masłem i kakao. Lekko studzę.
- Ciasto łączę z mlekiem, dżemem, kremem i olejkiem, dodaję pokrojone bakalie, dokładnie mieszam. Masa ma być jednolita.
- Formuję niewielkie kulki, następnie obtaczam w wiórkach lub kolorowej posypce.
- Gotowe bajaderki odstawiam do lodówki na kilka godzin.
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)