WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-15
Składniki podstawowe:
- opakowanie spodu do pizzy (400 g),
- opakowanie mozzarelli,
- kilka plasterków salami,
- 15 pomidorków koktajlowych,
- 3-4 plastry sera żółtego,
- susz z natki pietruszki Cykoria.
Składniki sosu:
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki mascarpone,
- zioła prowansalskie,
- szczypta pieprzu chili cayenne.
Przygotowanie:
- Składniki sosu dokładnie mieszam.
- Ciasto rozkładam, większym kieliszkiem wycinam kółka, pozostałe wałkuję, ponownie wycinam kółka - i tak do wykorzystania całego.
- Salami, ser żółty i mozzarellę kroję na mniejsze kawałki, pomidorki w plasterki.
- Ciasto rozkładam na blaszce, smaruję sosem, następnie układam składniki: ser, salami, mozzarellę i pomidorki. Wierzch posypuję suszoną natką.
- Zapiekam w 200 stopniach (z termoobiegiem) przez 10-15 minut (aż ładnie się zarumieni).
Fajny pomysł na kolację! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńPomysł bardzo dobry! Pysznie wyglądają te pizzerinki, z pewnością zagoszczą u mnie na stole przy następnym spotkaniu z znajomymi! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie! Mam nadzieję, że zasmakują. :)
Usuń