poniedziałek, 20 listopada 2017

ZIEMNIAKI FASZEROWANE BOCZKIEM I PIECZARKAMI MOCNO SEROWE




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki podstawowe:
  • 6 większych ziemniaków,
  • opakowanie mozzarelli.
Składniki farszu:
  • 35 dag pieczarek,
  • 30 dag boczku,
  • 3 czubate łyżeczki mascarpone,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • oregano Cykoria.
Dodatkowo: 
  • garść posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie:
  • Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie, przekrawam na połówki, wydrążam środek.
  • Na patelni podsmażam boczek pokrojony w małą kostkę (bez dodatku tłuszczu, bo wytopi się z boczki). Nadmiar wytopionego tłuszczu odlewam. 
  • Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję do boczku wraz z przyprawami - solą, pieprzem, papryką i oregano. Smażę do momentu wyparowania wody, często mieszam.
  • Na koniec dodaję mascarpone, dokładnie mieszam i trzymam na ogniu do czasu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby farsz doprawiam do smaku.
  • Mozzarellę kroję na 3 części, następnie w plasterki. 
  • Na dnie wydrążonych ziemniaków układam farsz, potem po kilka plasterków sera i znowu farsz. 
  • Tak przygotowane ziemniaki zapiekam około 5-7 minut w 200 stopniach, następnie układam po plasterku mozzarelli i piekę jeszcze przez 5 minut (do momentu rozpuszczenia się sera).
  • Gotowe ziemniaki posypuję szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)