WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
Składniki podstawowe:
- 6 większych ziemniaków,
- opakowanie mozzarelli.
Składniki farszu:
- 35 dag pieczarek,
- 30 dag boczku,
- 3 czubate łyżeczki mascarpone,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- oregano Cykoria.
Dodatkowo:
- garść posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie, przekrawam na połówki, wydrążam środek.
- Na patelni podsmażam boczek pokrojony w małą kostkę (bez dodatku tłuszczu, bo wytopi się z boczki). Nadmiar wytopionego tłuszczu odlewam.
- Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję do boczku wraz z przyprawami - solą, pieprzem, papryką i oregano. Smażę do momentu wyparowania wody, często mieszam.
- Na koniec dodaję mascarpone, dokładnie mieszam i trzymam na ogniu do czasu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby farsz doprawiam do smaku.
- Mozzarellę kroję na 3 części, następnie w plasterki.
- Na dnie wydrążonych ziemniaków układam farsz, potem po kilka plasterków sera i znowu farsz.
- Tak przygotowane ziemniaki zapiekam około 5-7 minut w 200 stopniach, następnie układam po plasterku mozzarelli i piekę jeszcze przez 5 minut (do momentu rozpuszczenia się sera).
- Gotowe ziemniaki posypuję szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)