WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 9
Składniki na muffiny:
- 200 g mąki,
- 150 g cukru,
- szczypta soli,
- łyżka przyprawy do piernika,
- łyżeczka cynamonu,
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego,
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 75 ml mleka,
- 1 i 1/2 łyżki miodu (płynnego),
- 125 ml oleju,
- 150 ml maślanki lub kefiru,
- 2 nieduże jajka.
- 200 g mascarpone,
- 150 g śmietany 30%,
- łyżeczka cynamonu,
- cukier puder.
- srebrne perełki w dwóch wielkościach do dekoracji.
Przygotowanie:
- Do miski wsypuję mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie mieszam.
- W rondelku mieszam mleko z miodem i podgrzewam do momentu rozpuszczenia.
- Do drugiej miski wlewam maślankę i olej, wbijam jajka oraz dodaję mieszankę mleka z miodem, miksuję.
- Przelewam mokre składniki do miski z mąką, miksuję na jednolitą masę.
- Formę na muffiny wykładam papilotkami, wlewam masę (zostawiam około 1 cm od góry bez masy). Piekę około 20 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach (grzałka góra-dół). Studzę.
- Śmietanę ubijam z cukrem pudrem (3-4 łyżki), następnie dodaję cynamon i stopniowo mascarpone. Miksuję na najmniejszych obrotach do momentu połączenia się masy.
- Muffiny dekoruję przygotowanym kremem oraz srebrnymi perełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)