czwartek, 14 grudnia 2017

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • 6 dużych ziemniaków,
  • 2 kiełbasy śląskie,
  • po 1/2 średniej wielkości papryki - żółtej, zielonej i czerwonej,
  • 50 dag pieczarek,
  • średniej wielkości ogórek kiszony,
  • 500 g sosu do spaghetti,
  • pieprz chili cayenne,
  • sól,
  • zioła prowansalskie,
  • 4 plastry sera żółtego.


























Przygotowanie:
  • Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plastry.
  • Na łyżce oleju podsmażam kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiedy lekko się zarumieni dodaję pokrojone w większą kostkę warzywa - pieczarki i paprykę oraz odrobinę soli. Podsmażam do momentu wyparowania wody z pieczarek, dodaję ogórka pokrojonego w małą kosteczkę, smażę jeszcze przez chwilę.
  • Do podsmażonej kiełbasy z warzywami wlewam sos, dodaję zioła prowansalskie i odrobinę pieprzu chili cayenne, gotuję przez 3-4 minuty na małym ogniu.
  • W naczyniu żaroodpornym układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, plaster sera w kawałkach, 1/2 sosu, pozostałe ziemniaki, kolejny plaster sera i sos. Całość posypuję pozostałym serem startym na tarce o dużych oczkach.
  • Zapiekam pod przykryciem około 20 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)