WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków,
- 2 kiełbasy śląskie,
- po 1/2 średniej wielkości papryki - żółtej, zielonej i czerwonej,
- 50 dag pieczarek,
- średniej wielkości ogórek kiszony,
- 500 g sosu do spaghetti,
- pieprz chili cayenne,
- sól,
- zioła prowansalskie,
- 4 plastry sera żółtego.
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plastry.
- Na łyżce oleju podsmażam kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiedy lekko się zarumieni dodaję pokrojone w większą kostkę warzywa - pieczarki i paprykę oraz odrobinę soli. Podsmażam do momentu wyparowania wody z pieczarek, dodaję ogórka pokrojonego w małą kosteczkę, smażę jeszcze przez chwilę.
- Do podsmażonej kiełbasy z warzywami wlewam sos, dodaję zioła prowansalskie i odrobinę pieprzu chili cayenne, gotuję przez 3-4 minuty na małym ogniu.
- W naczyniu żaroodpornym układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, plaster sera w kawałkach, 1/2 sosu, pozostałe ziemniaki, kolejny plaster sera i sos. Całość posypuję pozostałym serem startym na tarce o dużych oczkach.
- Zapiekam pod przykryciem około 20 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)