WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-7
Składniki:
- 4 duże ogórki kiszone +woda z ogórków,
- 2 pałeczki z kurczaka,
- 5 dużych ziemniaków,
- 2 pietruszki,
- 4 małe marchewki,
- kawałek selera,
- 1/2 pęczka koperku,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki śmietany.
Dodatkowo:
- jajka ugotowane na twardo (dobrze, jeśli żółtko pozostanie minimalnie miękkie).
Przygotowanie:
- Mięso zalewam wodą - około 1,5 litra. Gotuję 20 minut.
- Ziemniaki i marchewkę kroję w kostkę, dodaję do mięsa wraz z selerem i pietruszką. Wsypuję odrobinę soli i pieprzu, gotuję kolejne 25 minut.
- Ogórki obieram ze skórki, ścieram na tarce o dużych oczkach, koperek siekam.
- Do zupy dodaję ogórki i wlewam wodę z ogórków (powoli, aby zupa nie była zbyt kwaśna). Doprawiam do smaku.
- Na koniec wlewam zahartowaną wcześniej śmietanę i dodaję posiekany koperek.
- Podaję z ugotowanymi jajkami.
Smaczny obiadek :)
OdpowiedzUsuń