środa, 13 grudnia 2017

ZUPA OGÓRKOWA Z JAJKIEM




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-7

Składniki:
  • 4 duże ogórki kiszone +woda z ogórków,
  • 2 pałeczki z kurczaka,
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 2 pietruszki,
  • 4 małe marchewki,
  • kawałek selera,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki śmietany.
Dodatkowo:
  • jajka ugotowane na twardo (dobrze, jeśli żółtko pozostanie minimalnie miękkie).
Przygotowanie:
  • Mięso zalewam wodą - około 1,5 litra. Gotuję 20 minut.
  • Ziemniaki i marchewkę kroję w kostkę, dodaję do mięsa wraz z selerem i pietruszką. Wsypuję odrobinę soli i pieprzu, gotuję kolejne 25 minut.
  • Ogórki obieram ze skórki, ścieram na tarce o dużych oczkach, koperek siekam.
  • Do zupy dodaję ogórki i wlewam wodę z ogórków (powoli, aby zupa nie była zbyt kwaśna). Doprawiam do smaku.
  • Na koniec wlewam zahartowaną wcześniej śmietanę i dodaję posiekany koperek.
  • Podaję z ugotowanymi jajkami.


1 komentarz:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)