środa, 24 stycznia 2018

PLACKI KUKURYDZIANE



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2 (wychodzi 6 placków)

Składniki na placki:
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • jajko,
  • 3 łyżki mąki,
  • łyżka mleka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Cykoria,
  • olej,
  • sól,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej.
Dodatkowo:
  • sos czosnkowy,
  • po łyżce posiekanej natki pietruszki i czerwonej cebuli,
  • kilka małych pomidorków.
Przygotowanie:
  • Kukurydzę osączam z zalewy, miksuję na papkę ze słodką papryką i kurkumą, przekładam do miski.
  • Do kukurydzy wbijam jajko i wlewam mleko, mieszam. Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, delikatnie mieszam.
  • Patelnię smaruję olejem (odrobinę za pomocą pędzelka) , rozgrzewam. 
  • Nakładam po łyżce masy na patelnie, lekko spłaszczam. Smażę po 1,5 minuty z każdej strony.
  • Placki podaję z sosem czosnkowym i pomidorkami posypane natką pietruszki i czerwoną cebulą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)