WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa (400-500 g),
- 40 dag pieczarek,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka masła,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 120 ml śmietany 30%,
- 3 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej,
- łyżeczka musztardy Dijon,
- 1/2 łyżeczki miodu,
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
- oregano,
- łyżka sosu sojowego.
Przygotowanie:
- Mięso myję i osuszam, oczyszczam z błon. Kroję na 1,5 cm plastry, lekko spłaszczam dłonią. Posypuję świeżo mielonym pieprzem i oregano.
- Pieczarki obieram i kroję na pół, podsmażam na łyżce oleju z masłem z dodatkiem soli do momentu wyparowania wody i zarumienienia. Zdejmuję z patelni.
- Na tę samą patelnię wlewam drugą łyżkę oleju i podsmażam mięso po około 2 minuty z każdej strony (w międzyczasie posolić).
- Do polędwiczki dodaję obydwie musztardy, miód i natkę pietruszki, mieszam. Następnie wkładam pieczarki i wlewam śmietanę wymieszaną z sosem sojowym.
- Całość zagotowuję, gotuję do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Wygląda przepysznie. Idealne na niedzielny rodzinny obiadek.
OdpowiedzUsuńDziękuję! To fajna opcja na urozmaicenie standardowych obiadów. :) Pozdrawiam!
Usuń