poniedziałek, 22 stycznia 2018

POLĘDWICZKI Z PIECZARKAMI W SOSIE MUSZTARDOWYM


























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa (400-500 g),
  • 40 dag pieczarek,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka masła,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 120 ml śmietany 30%,
  • 3 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej,
  • łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1/2 łyżeczki miodu,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • oregano,
  • łyżka sosu sojowego.
Przygotowanie:
  • Mięso myję i osuszam, oczyszczam z błon. Kroję na 1,5 cm plastry, lekko spłaszczam dłonią. Posypuję świeżo mielonym pieprzem i oregano.
  • Pieczarki obieram i kroję na pół, podsmażam na łyżce oleju z masłem z dodatkiem soli do momentu wyparowania wody i zarumienienia. Zdejmuję z patelni.
  • Na tę samą patelnię wlewam drugą łyżkę oleju i podsmażam mięso po około 2 minuty z każdej strony (w międzyczasie posolić).
  • Do polędwiczki dodaję obydwie musztardy, miód i natkę pietruszki, mieszam. Następnie wkładam pieczarki i wlewam śmietanę wymieszaną z sosem sojowym.
  • Całość zagotowuję, gotuję do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie. Idealne na niedzielny rodzinny obiadek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! To fajna opcja na urozmaicenie standardowych obiadów. :) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)