niedziela, 21 stycznia 2018

WIELKANOCNE PASZTECIKI Z JAJKIEM I MARCHEWKĄ


























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki podstawowe:
  • opakowanie ciasta francuskiego (275 g),
  • 2 nieduże marchewki,
  • 4 jajka,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki śmietany.
Dodatkowo:
  • żółtko,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • sezam, 
  • słodka papryka.
Przygotowanie:
  • Jajka gotuję na twardo, ścieram na tarce o dużych oczkach, marchewkę również.
  • Na maśle podsmażam marchewkę (około 7 minut).
  • Jajka łączę z marchewką i śmietaną, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • Przygotowany farsz rozkładam na połowie ciasta francuskiego, zwijam (jak roladę, ale bardziej płasko).
  • Ciasto dzielę na kawałki, układam na papierze do pieczenia.
  • Każdy pasztecik smaruję żółtkiem oraz posypuję słodką papryką, natką pietruszki i sezamem.
  • Piekę w 180 stopniach około 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)